Mihe
Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület
BemutatkozásMiheBlogUtcaverseny 2015Évkörös programokProjektjeink Nem mellékes

Mi? He?

Gondolt-e már arra, mennyire megváltozott a világ körülöttünk?

Szükségünk van-e mindenre, ami közvetlenül körülvesz minket a mindennapokban? Hogyan lehetne kitörni a mókuskerékből vagy legalább is lelassítani azt? A globalizáció, az elidegenedés, a fogyasztás, a környezetszennyezés, a génmanipuláció, a gépek világát éljük. Gondolt már arra, hova vezet mindez, ami körülöttünk zajlik, aminek látszólag elszenvedői, de tulajdonképpen résztvevői, okozói vagyunk? Igen, mindannyian résztvevői és okozói vagyunk, amíg legalább a saját életünkben nem változtatunk mindezen!

És most felmerült Önben a kérdés: Hogyan változtathatnék ezen én egyedül? Nos, nincs egyedül! 

Bemutatkozó füzet

A Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület pontosan ezekkel a kérdésekkel foglalkozik, ezeket a kérdéseket tesszük fel saját maguknak és a környezetünknek, a velünk élő embereknek. Bár valószínűleg még gyerekcipőben járunk e témákat illetően, feltett szándékunk, hogy megtanulunk biztosan, a saját lábukon állni és járni, és megtanítunk erre másokat is.

A MIHE 2007-ben alakult, közhasznú egyesület, alapszabályában meghatározott feladata: „ …a gyermekek és az ifjúság szabadidejének kitöltése, az iskolarendszeren és iskolán kívüli, nem-formális oktatás, nevelés, készség- és képességfejlesztés, ismeretterjesztés, attitűdformálás, ami hosszú távon közösségi állampolgári és emberi jogi fejlesztőmunkát takar. Célunk, hogy az itt élő fiatalok felfedezzék a község arculatát, a benne rejlő szellemi értékeket, a „multikulturális jelleget” és mindezt megőrizzék, továbbgondolják, hasznosítsák és továbbfejlesszék a saját maguk, a közösség és ezáltal a társadalom épülésére.” ( Alapszabály, II./ 6. )

A megalakulás óta eltelt 4 év alatt rájöttünk azonban arra, hogy ezeket a célokat csak közvetve érhetjük el, sőt közvetve KELL megvalósítanunk. Közvetve, tehát a generációk közötti kapcsolatok építésével. Célunk elérésének nagyon fontos momentuma, hogy a fiatalok tanuljanak az idősebbektől. Tanuljanak hagyományt, családi életet, emberi értékeket, de tanuljanak főzni, kertészkedni, barkácsolni, kötni, horgolni is. A generációs kapcsolatok ápolása fontos, a „Tudás” átadása szempontjából és a közösségépítés szempontjából egyaránt. Fontos, hogy odafigyeljünk egymásra, hogy beszélgessünk, hogy érezzük, felelősek vagyunk egymásért. Egy közösséget alkotunk.

Szinte már közhellyé vált azt emlegetni, hogy keveset találkozunk egymással, hogy nincsen időnk, mindig csak a munka, a hajtás, stb….

Hát próbáljunk meg egy kicsit megállni és körülnézni: Mennyire vagyok én okozója mindennek a saját életemben, és főleg: Mit tehetek azért, hogy ezt megváltoztassam?

Mondjuk, hetente egyszer nem kapcsoljuk be a tévét, hanem társasjátékozik a család. Vagy átgondolom, mi az, amit a következő bevásárláskor tényleg szükséges megvennem, nem pakolok ötletszerűen a kosárba csak azért, mert valami épp akciós. Soroljuk még? Van rengeteg ötletünk és van már jó néhány, amit már meg is valósítottunk. Nézzük!

Évkörös programok

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig értesüljön az aktuális információkról!

Mondja el véleményét!

Bál, bál, utcabál! De rég volt a faluban egy olyan bál, ami nem zárt körű! Jó, hogy ezen bárki részt vehetett! Voltak is sokan, annak ellenére, hogy hétfő munkanap! Jó ötlet volt a karaoki verseny! A Szőke csaj jól énekelt, Nekem Ő jobban tetszett! A Négy csaj is ügyes volt! Lesz jövőre is?

BBB - 2015.07.21

Jó volt a "kis búcsú" a Kápolna téren. Örülök, hogy lehetett lovagolni! Minden játékot kipróbáltam, ettem mézeskalácsot és dinnyét is! Búcsúfiának fényképes kulcstartót csináltattam! Csak az évek óta megszokott íjászatot hiányoltam! Kár, hogy elmaradt! Remélem jövőre újra lesz! Köszönöm MIHE!

Havasigyopár - 2015.07.21

Köszönjük, hogy idén is megrendeztétek a Búcsúi forgatagot! Tetszettek a fajátékok, jók voltak a zsonglőrök! Finom, és hideg volt a dinnye, ami különösen jólesett a 30 fok feletti melegben. Na és a békebeli mézeskalácsról ne is beszéljünk! Remélem jövőre is lesz! Ha lehet kérni, akkor mézes olvasó is legyen, mint annak idején, gyermekkoromban!

emvé - 2015.07.21

Jó volt a sportnap. Jó volt a sorverseny. MIHE!!!!!!!!!!

Gráczol Richárd - 2015.07.01

Jó volt a sportnap. Jó volt a sorverseny. MIHE!!!!!!!!!!

Gráczol Richárd - 2015.07.01

Nagyon jól éreztem magam a MIHE sportnapon. Kicsit izomlázam van, d emajd elmúlik, az ujjam is megsérült a krumplipucoló versenyen, mert annyira siettem. Finom volt a lekváros kenyér és a paprikás krumpli is! A gyermekeknek tetszett a sportszelet evő verseny is! Ne meg a többi is: pl. a kerékpár verseny, zsákba futás, célba dobás, stb. Felsorolni is sok. Szóval, szt hiszem, bátran elmondhatom, hogy nem csak én éreztem jól magam, hanem minden résztvevő!! Várjuk a következő programot!!!! És kös

emvé - 2015.06.29

Isteni finom volt a gyümölcssaláta! Ebben a rekkenő hőségben nagyon jól esett, szinte felüdült tőle az ember. Nekem külön tetszett, hogy nem csak cukros, hanem mézes is volt! Ugye jövőre is lesz?????

emvé - 2015.06.14

idén is szuper lesz a gyümi sali a Falunapon mint az előző Években!!! ;) hajrá MIHE!!!!!!!!!! :D

Szilvi - 2015.06.08

Nagyon jól éreztem magam a családommal együtt a Honismereti túra helyett megtartott vetélkedőn! Köszönjük az ajándékba kapott tarisznyát. Nagyon finom volt a benne található hamuban sült pogácsa! Na és a babgulyás is! Köszönjük a szakácsnak és a kuktáknak egyaránt! És nem utolsó sorban a felajánlóknak!

emvé - 2015.05.26

Nagyon jól éreztük magunkat a húsvét hétfői pikniken! Jó volt kizökkenni a mindennapok mókuskerekéből!Igyekszünk a többi rendezvényen is részt venni!

emvé - 2015.04.07

Szép, áttekinthető a honlap. Tetszenek a programok, mindenkit buzdítani tudok a részvételre!

emvé - 2015.04.01

Minden elismerés a Tiétek !!!! Gratulálok!!! Köszönjük eddigi munkátokat!!!! Ne adjátok fel!!!! Csak így tovább!!! "aki benne van és figyelemmel kísér benneteket" bele lát tudja h jól csináljátok és h szívvel lélekkel küzditek le még a legnehezebb akadályokat is!!!!! :)

SZ. - 2015.03.31

Örülök, hogy ennyi infót sikerült feltölteni...

vedrődi zsuzsa - 2015.03.30

Baromi jó ez a fejléckép!!!!

KiMa - 2015.03.25

Nagyon szép színes és áttekinthető a honlap. Gratulálok! :)

petitp - 2015.03.25

Az elő szilveszteri táncházba is nagyon jól érezte magát mindenki! Kézműveskedtünk a gyerekekkel. Fantasztikus díszek készültek! A tánc pedig megmozgatott mindenkit!!

ekni - 2015.03.25

Jó érzés volt a fórumon kicsit vissza emlékezni!! Látni a régi képeket felvételeket! Beszélni róla!

ekni - 2015.03.25

De jó vissza emlékezni!! Imádtam az előző utcaversenyt!! Mennyi izgalommal nevetéssel járt!!

ekni - 2015.03.25

Végre valami ami felrázza a falu lakóit!!! Jó lesz kicsit kilépni az unalmas hétköznapokból! És új embereket megismerni!!

ekni - 2015.03.25

2015. · © mihe.hu · Minden jog fenntartva!
A weboldalt tervezte: Aniki Design, készítette: reelweb.hu